Czy wiesz, czym różni się Arabica od Robusty? Znasz rózne rodzaje kaw? Tutaj dowiesz się więcej na temat ziaren i sposobów przygotowania kawy, aby móc świadomie wybrać swoje ulubione warianty.

Espresso

Intensywność
100% kawa
Espresso jest podstawą niemal każdej włoskiej kawy i pije się je bez mleka, często po posiłkach – szybko, często stojąc przy barze. Włosi nie uważają espresso za kawę, tylko za oddzielną kategorię napoju.

Double Espresso (Doppio)

Intensywność
100% kawa
Doppio to po prostu podwójne espresso i często jest wybierane przez osoby, które potrzebują mocniejszego zastrzyku kofeiny. Włosi piją Doppio głównie w godzinach popołudniowych, kiedy właśnie potrzebują dodatkowej energii.

Americano

Intensywność
25% kawa
75% woda
Ta kawa pochodzi od amerykańskich żołnierzy, którzy podczas II wojny światowej rozcieńczali espresso gorącą wodą, aby przypominało im kawę z USA. W wielu krajach Americano jest uważane za lżejszą alternatywę dla espresso – idealną do picia w ciągu dnia.

Ristretto

Intensywność
100% kawa
Ristretto ma mniej wody niż espresso, przez co jest bardziej skoncentrowane i intensywne w smaku. Jednak zawiera mniej kofeiny przez krótszy czas parzenia. We Włoszech, ristretto jest często wybierane przez koneserów kawy, którzy cenią sobie intensywny smak bez goryczy.

Lungo

Intensywność
100% kawa
Lungo po włosku oznacza „długie”, co odnosi się do dłuższego czasu parzenia. Jest bardziej wodniste niż espresso, ale wciąż mocne. To idealna kawa na dłuższe spotkania lub chwile relaksu.

Espresso Macchiato

Intensywność
90% kawa
10% spienione mleko
„Macchiato” po włosku oznacza „zaznaczone”, co odnosi się do odrobiny mleka, którą dodaje się do tej kawy. Macchiato popularne jest wśród tych, którzy chcą zachować intensywny smak espresso, ale z lekką nutą mleka. Ta opcja najczęściej zamawiana jest w godzinach porannych.

Flat White

Intensywność
33% kawa
67% mleko
Flat White pochodzi z Australii lub Nowej Zelandii, a różni się od latte cieńszą warstwą pianki i większym naciskiem na smak kawy. Popularne jest w krajach anglosaskich, gdzie kawosze lubują się w silnych, kawowych smakach, połączonych z mlekiem.

Café Latte

Intensywność
20% kawa
80% mleko
„Latte” po włosku oznacza po prostu „mleko”. Ten wariant kawy jest często wybierany w porannych godzinach – zwykle podczas śniadania, a we Włoszech nigdy nie pije się go po południu.

Cappuccino

Intensywność
33% kawa
33% pianka mleczna
33% spienione mleko
Nazwa pochodzi od koloru habitów mnichów kapucynów, których brązowe stroje przypominają kolor cappuccino po zmieszaniu kawy z mlekiem. Włosi piją cappuccino tylko rano, zazwyczaj do godziny 11:00. Picie go po obiedzie jest uważane za faux pas.

Latte Macchiato

Intensywność
10% kawa
90% mleko
Latte Macchiato to odwrotność Espresso Macchiato — tu to mleko jest „zaznaczone” kroplą espresso. Pije się je powoli, często z syropem smakowym, co sprawia, że jest popularne w kawiarniach na całym świecie jako deserowa kawa.